Руската телевизионна журналистка Марина Овсянникова, която стана известна със своя протест

...
Руската телевизионна журналистка Марина Овсянникова, която стана известна със своя протест
Коментари Харесай

Журналистката Марина Овсянникова потвърди, че е избягала

Руската телевизионна журналистка Марина Овсянникова, която стана известна със своя митинг в ефир против войната на Русия в Украйна, удостовери, че е избягала от домакински арест по обвинявания в разпространяване на подправени вести.

" Смятам се за изцяло почтена и защото нашата страна отхвърля да се преценява със личните си закони, аз отхвърлям да се съобразя с мярката за задържане, наложена ми към 30 септември тази година, и се избавям от нея ", съобщи Овсянникова в Telegram. Тя добави, че е преследвана поради " казване на истината ".

Нейният юрист сподели, че тя трябвало да се яви пред съд в Москва, само че следователите не са могли да я намерят в дома й.

Журналистката беше сложена под двумесечен домакински арест през август поради митинг през юли, когато тя застана на брега на реката против Кремъл и издигна афиш, на който бе написано, че съветският президент Владимир Путин е палач, а неговите бойци са фашисти.

Ако бъде приета за отговорна в разпространяване на подправени вести за съветските въоръжени сили, Овсянникова може да получи присъда до 10 години затвор.

Нейният домакински арест трябваше да продължи до 9 октомври, само че тя  избягал с 11-годишната си щерка и не се знае къде се намира.

В понеделник името й фигурираше в онлайн листата на Министерството на вътрешните работи с търсени лица, съпроводено от фотография.

Малко след началото на войната в Украйна, Русия одобри нови закони против дискредитирането или разпространяването на " съзнателно погрешна информация " за въоръжените сили. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР